Nakon dugog i iscrpnog perioda za JU Park prirode Velebit danas je bio poseban dan!

Otvorili smo Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, a njegovim otvorenjem stvorena je suvremena, inovativna i integrirana istraživačka i posjetiteljska destinacija.
S razvojem projekta započelo se još 2010, no značajniji pomak dogodio se 2015. godine. Nakon intenzivnog pripremanja dokumentacije i projektne prijave u listopadu 2016. godine projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem prijavljen je za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta: 68.453.850,00 kn

Osim izgradnje centra, kroz projekt su uređene i same Cerovačke špilje kao temelj projekta. Ono podrazumijeva uređenje cijele posjetiteljske špiljske zone u dužini od 1300 metara, ugradnju nove rasvjete prilagođene zaštiti i očuvanju špilja, rekonstrukciju mostova i ograda te uređenje ulaznih prostora. Naravno, sve to prate i interpretacijski te edukativni sadržaji uklopljeni i razmješteni na cijeloj lokaciji.

Izazova je bilo puno i nije bilo lako. Puno je tu utrošenih radnih i privatnih sati kako bi ostvarili ovo što jesmo, ali smatramo da je prvenstveno upornost i želja da vratimo stari sjaj ovom području prevladala one teške i manje lijepe trenutke.