Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Rujan 2019 09:34

Projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ dobitnik prestižne nagrade "Eurospeleo protection label"

pp velebit eu

Dragi posjetitelji,

ovim putem Vas obavještavamo da je naš projekt - Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem dobitnik prestižne nagrade "Eurospeleo protection label". Naime Zagrebački speleološki savez prijavio je projekt u lipnju ove godine na natječaj za najbolji projekt na europskoj razini koji promovira zaštitu špilja.

Natječaj je organizirala komisija Europske speleološke federacije (Federation Speleologique Europeenne), a ova nagrada dodjeljuje se već 17 godina. Svrha dodjeljivanja oznake Eurospeleo protection label određenom projektu znači da projekt doprinosi integriranom ekološkom načinu zaštite špilja poštujući pritom direktive EU, administrativne principe Natura 2000 staništa i smjernice IUCN-a. U konkurenciji sa projektima iz cijele Europe naš projekt ocjenjen je jedinstvenim te mu je dodijeljena nagrada. Svečana dodijela nagrade biti će 28.9.2019 u Sofiji gdje će projekt biti prezentiran, a sažetak projekta biti će prezentiran na službenim stranicama FSE-a kao primjer uspješnog projekta.

S obzirom da se provođenje projekta "Centar izvrsnosti Cerovačke špilje" planira do kraja 2020. godine, podsjećamo da će špilje biti zatvorene za posjećivanje do završetka samoga projekta.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020 u okviru Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa. Specifični cilj Programa je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 62.627.830,30 HRK, od čega je Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala 53.233.655,76 HRK.

9. Ličko-senjska, Općina Gračac - Centar izvrsnosti Cerovačke špilje.jpg EuroSpeleo Protection Label 2019 -1.jpg Screenshot_1.jpg

Screenshot_3.jpg

Pročitano 2424 puta