Ispiši ovu stranicu
Petak, 23 Kolovoz 2019 14:40

Mala škola speleologije - Jednodnevna radionica

Speleološki klub Ozren Lukić je u okviru projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem“ održao Jednodnevne radionice kao dio provedbe programa „Mala škola speleologije“.

Radionice su provedene u dva ciklusa 2.8.2019. godine, a polaznici radionica bili su pripadnici izviđačkih grupa: Odred izviđača Sljeme, Zagreb i Odred izviđača Pomoraca „Spinut“, Split te su se pokazali kao izvanredni kandidati za sudjelovanja na projektima vezanih za prirodu i prirodne fenomene. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 47 (23 i 24 po ciklusu) polaznika u dobi od 1-4 razreda i 5-8 razreda osnovne škole, uz vodstvo 4 člana stručnog tima provedbe programa (2 po ciklusu) i 3 člana iz SKOL-a.

Sastavni dijelovi radionice bili su: predavanja o geologiji, geomorfologiji krša, paleontologiji, arheologiji i biospeleologiji, koja su održana u pauzama na putu prema Cerovačkim špiljama. Zatim posjet Cerovačkim špiljama (Gornja špilja) sa stalnim ukazivanjem na zanimljivosti unutar te mnoštvom pitanja znatiželjnih polaznika. Nakon pauze za ručak polaznici su pristupili demonstraciji speleoloških tehnika i spuštanju po zip-line-u, pa su se još malo oznojili u igri „Ludi šišmiš“. Još jedan znanstveni dio radionice održan je u obliku terenskog laboratorija u kojem su polaznici sami sudjelovali u izvedbi geoloških i bioloških pokusa.  Na kraju radionice, polaznici su uz voditelje odigrali igru „Špiljar na terenu“, koja priča priču o špiljarki Anji koja kreće na teren te kroz oblik društvene igre prolazi preko prepreka koje prelazi jedan speleolog kada istražuje speleološke objekte.

Dva ciklusa su održana na način da su se dvije grupe polaznika (1-4 i 5-8 razred os. škole) „zamijenile“ u dijelovima radionice prije, odnosno poslije ručka. Tako je svih 47 polaznika prošlo kroz sve aktivnosti unutar radionice.

Jednodnevna radionica u programu Male škole speleologije provedena je u potpunosti prema razredi aktivnosti navedene radionice, osmišljene od strane stručnog tima uz manjkavost infrastrukture koja je tek u prijedlogu izgradnje. Polaznici i voditelji radionice proveli su zanimljiv dan te jedni od drugih naučili puno novih lekcija, otvorili nove vidike i stekli nova znanja, koja će možda usmjeriti njihove živote prema istraživanju misterija krškog podzemlja.

 

010203

 

1

(foto: Leopold R.)

2

Mala škola speleologije (foto: Ivačić V.)

3

Predavanje ispred Gornje špilje (foto Ivačić V.)

4

Terenski laboratorij (foto: Trinajstić N.)

5

STR tehnike (foto: Kekelj L.)

6

ZIP-line (foto: Kekelj L.)

7

Posjet špilji (foto: Ivačić V.)

Pročitano 1844 puta