Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 26 Studeni 2018 14:28

Održan treći trening prijenosa znanja i vještina u sklopu projekta ForBioEnergy

Zadarska županija je 22. studenog 2018. godine u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar održala Treći trening prijenosa znanja i vještina u sklopu projekta ForBioEnergy. Opći cilj ovog projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a traje do 30. travnja 2019. godine.
Trening je održan u suradnji s Parkom prirode Velebit, a započeo je s pozdravnim govorom g. Daniela Segarića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije. Nakon njega okupljene je pozdravio i g. Mario Šaban, voditelj projekta ForBioEnergy zaposlen u Parku prirode Velebit.
Glavni cilj ovog treninga bio je predstavljanje Akcijskog plana za novi regulatorni okvir u vezi korištenja šumske biomase u zaštićenim područjima te njegova priprema, provedba i širenje. Ovaj dokument izradila je Zadarska županija za svoja odabrana pilot područja (PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica) te Park prirode Velebit za svoje pilot područje koje se nalazi na području Ličko-senjske županije.
Gospodin Alen Berta iz Instituta za primijenjenu ekologiju - Oikon d.o.o., prezentirao je gore navedeni dokument koji se odnosi na odabrana pilot područja Zadarske županije. Istaknuto je kako postoje tri prepreke za korištenje biomase. Prva prepreka je depopulacija ruralnih krajeva i manjak radnika što bi se moglo riješiti odobravanjem većih kvota za strane radnike, boljom informiranosti u vezi financiranja mjera za područje šumarstva te aktivnom pomoći pri izradi dokumentacije.
Povećavanjem ulaganja u mehanizaciju u šumarstvu, kvalitetu šuma i otvorenost šuma kroz fondove Ruralnog razvoja i OKFŠ-a te uspostavom više manjih centara za biomasu mogla bi se riješiti druga detektirana prepreka, a to je nedostatak drvne mase. Posljednja, odnosno treća prepreka je neažuriranost katastra, male čestice i posjedi - što bi se moglo riješiti usklađenjem katastra i gruntovnice novom geodetskom izmjerom, podizanjem svijesti vezano za potrebu ažuriranja katastra te uvođenjem dodatnih poticaja za održavanje zemljišta
Nakon izlaganja g. Berte, uslijedilo je izlaganje g. Roberta Bogdanića, komunikacijskog voditelja projekta ForBioEnergy u PP Velebit, koji je predstavio glavne ciljeve Akcijskog plana za pordučje PP Velebit, odnosno pilot područja Ličko-senjske županije, a poslije njega prezentaciju je održao profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Profesor Risović svojom je prezentacijom spomenuo socijalne, ali i ekonomske prednosti korištenja šumske biomase kao energenta. Istaknuo je brojne primjere iz prakse s naglaskom da smatra kako Republika Hrvatska ima potencijal, ali da prvo mora ukloniti postojeće prepreke.
Na profesora se nadovezao i g. Robert Bogdanić koji je istaknuo tri specifična cilja. Prvi cilj je povećanje otvorenosti državnih šuma, odnosno izgradnje cesta. Drugi cilj je unaprjeđenje upravljanja privatnim šumama, dok je treći povećanje sigurnosti ljudi i imovine uz očuvanje bioraznolikosti. Napomenuo je kako sukobi na lokalnim područjima su najčešće uzrokovani neriješenim zemljišno – knjižnim odnosima, ilegalnim sječama šuma i nefunkcioniranjem sustava identifikacije zemljišnih parcela. Ovo je bio treći od šest predviđenih treninga u okviru projekta koji je uspješno održan. Trening je svim sudionicima pružio odličan uvid u trenutno stanje našeg šumarskog sektora i prepreke na koje nailazi u pogledu mogućnosti korištenja biomase.

 

 

IMG-20181126-WA0002.jpg IMG-20181126-WA0009.jpg IMG-20181126-WA0011.jpg

IMG-20181126-WA0013.jpg

Pročitano 2841 puta