Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2018 15:43

8. Međunarodna energetska konferencija

Javna ustanova Park prirode Velebit 27. veljače 2018. godine sudjelovala je na 8. Međunarodnoj energetskoj konferenciji u Zagrebu. Glavne teme konferencije bile su drvna biomasa i obnovljivi izvori energije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici šest ministarstava Republike Hrvatske, saborski zastupnici Hrvatskog sabora te Europskog parlamenta, što upućuje na aktualnost teme i činjenicu da su drvna masa i održivo gospodarenje šumama važne sastavnice hrvatskog gospodarstva.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić, naglasivši nužnost povećanja domaće potrošnje peleta, kroz jačanje svijesti i veću upotrebu u javnom sektoru. Podsjetio je na izmjenu Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te nove Strategije energetskog razvoja u kojima će se trebati uzeti u obzir sve komparativne prednosti solara, vjetra i biomase koji bi trebali činiti novi energetski miks Hrvatske do 2030. godine.

 

Govor ministra zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislava Ćorića

Predsjednik CROBIOM‐a, Hrvatske udruge biomase, Raoul Cvečić Bole istaknuo je da većina drvnog peleta završi u izvozu: „Više od 85 % od ukupno 280.000 tona izvozimo jer nema prevelikog interesa u javnoj nabavi za drvni pelet u Hrvatskoj. Zbog toga tražimo da se u energetskim bilancama i strategijama Republike Hrvatske pelet bolje pozicionira, nakon čega bi njegova uporaba na domaćem tržištu sigurno bila veća, što je moguće kroz uredbu Vlade RH o potrebi zastupljenosti OIE i biomase u javnoj nabavi“,zaključio je Bole.

JU PP Velebit, jedan od osam partnera projekta ForBioEnergy iz programa Europske Unije INTERREG MED 2014-2020, predstavila je opće informacije, ciljeve, izazove te rezultate projekta ForBioEnergy. U sklopu četvrtog tematskog bloka konferencije: „Programi financiranja i europski projekti u području energije drva“ bila je i prezentacija Javne ustanove Park prirode Velebit: „Šumska biomasa u zaštićenim područjima Mediterana – Šumska biomasa kao OIE“.

Na konferenciji je potpisan Sporazum o većoj upotrebi biomase i peleta između Svjetske asocijacije bioenergije (World Bioenergy Association) i CROBIOM‐a, čime je predsjednik Remigijus Lapinskas izrazio važnu potporu i nastavak buduće suradnje u ovom sektoru kako bi se potencijali proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije što više koristili.

Pročitano 4048 puta