Print this page
Friday, 28 May 2021 14:51

PARK PRIRODE VELEBIT SLAVI 40. ROĐENDAN!

Velebit je proglašen parkom prirode 29. svibnja 1981. godine kao najznačajnije endemsko čvorište flore i faune u Hrvatskoj. Značajan je  i po bogatstvu oblika i fenomena krša, koji su dali pečat reljefnoj i krajobraznoj raznolikosti.

Tako u 2021. godini Park prirode Velebit obilježava dvije važne obljetnice - 40 godina od proglašenja Velebita parkom prirode i 60 godina od proglašenja Cerovačkih špilja geomorfološkim spomenikom prirode što će biti jasno istaknuto na svim događanjima tijekom godine.

Vezano uz navedene velike obljetnice, te također povodom Dana zaštite prirode, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana Parka prirode Velebit i Svjetskog dana zaštite okoliša u svibnju i lipnju planiramo provesti slijedeće aktivnosti:

  • Mobilna izložba Diverterra (18.-31. svibnja) – interaktivna mobilna izložba nastala kao rezultat projekta "Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti". Nositelj projekta: Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Zamišljena je kao prenosiva izložba s multimedijalnim i hologramskim sadržajima u proširenoj stvarnosti, namijenjena djeci predškolske i mlađe školske dobi. Mobilna izložba će se provesti u odabranim lokalnim osnovnim školama.
  • Regionalna (online) konferencija na temu „Uloga speleologa i speleologije u zaštiti i održivom upravljanju zaštićenih područja prirode s posebnim naglaskom na podzemne krške fenomene“ (15. svibnja) – vezano uz projekt „Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje“ i u suradnji s projektnim partnerima – Zadarska županija, JU Natura Jadera i Zagrebački speleološki savez.
  • Regionalna (online) konferencija na temu „Speleologija i korištenje inovativnih tehnologija i metoda u implementaciji sustava inventarizacije, valorizacije i monitoringa krškog podzemlja“ (02. lipnja) – vezano uz projekt „Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje“ i u suradnji s projektnim partnerima – Zadarska županija, JU Natura Jadera i Zagrebački speleološki savez.
  • U sklopu projekta Tajnoviti Gospić u mreži NATURA 2000 čiju provedbu stručno vodi nastavnica ekonomsko-turističke skupine predmeta, Vedrana Tomašević, održat će se predavanje o PP Velebit i kratki izlet na Baške Oštarije (posjet cretu Ljubica i poučnoj stazi „Terezijani“).
  • Sudjelovanje u organizaciji biciklističkog događanja „Srce Velebita“ (29. svibnja) i predstavljanje promidžbenih materijala Parka na štandu u Sv. Roku.
  • U tjednu od 29. svibnja do 05. lipnja 2021. godine dajemo 50% popusta na ulaznice u uvalu Zavratnicu.

U drugom dijelu godine slijedi nastavak aktivnosti o čemu ćemo izvijestiti na vrijeme.

Read 471 times